Osoby, które mnie obserwują na Instagramie, a szczególnie na Instastories, wiedzą, że podchodziłam dwa razy do tej tarty:)
Print Recipe Jump to RecipeZa pierwszym razem odkryłam, że już nie rozstanę się z tym przepisem na spód. Wyszedł idealnie, pomimo, że w składzie nie ma jajek. Kruchy, ale trwały, jak świeży herbatnik:)
Do tego zrobiłam po raz pierwszy krem, bardzo pyszny. Nie jest do końca moim wynalazkiem, bo jest to znany przepis na wegański budyń. Tyle, że ja go zmieszałam dodatkowo z gotowanym mleczkiem kokosowym, z agarem oraz odżywką białkową, już nie wegańską, bo serwatką WPI- izolatem (ale jest to produkt opcjonalny, bądź jeśli chcemy możemy zastąpić je kakao, by krem był czekoladowy). Nie próbowałam go robić z odżywką roślinną.
Tarta składa się z kilku produktów:
1. mąki bezglutenowej i tu jest duża dowolność. Możecie zmieszać dwie, np owsianą i gryczaną. Albo jak ja, migdałową odtłuszczoną (dostaniesz TU) oraz owsianą (zmieliłam płatki owsiane na mąkę, bo zużyłam całą mąkę na chlebek z batata . Piekę go już prawie codziennie:) (przepis znajdziesz TU).
2. skrobia – np tapioka, lub mąka ziemniaczana
3. słodzidło, ale UWAGA w płynie, ja użyłam moje nowe odkrycie z fitness-food.pl – syrop kokosowy! ale może też być daktylowy czy z agawy, ostatecznie miód, ale bardziej płynny
4. olej lub oliwa (płynne)
i cynamon cejloński, proszek do pieczenia
Pamiętajcie, że na produkty typu słodziki, mąki, oleje, masła orzechowe , kasze, dobrej jakości kawy, etc, ale także suplementy, macie zniżkę w sklepie fitness-food.pl na hasło WONDERWOMAN.
Zapraszam poniżej po przepis:
Idealny spód do tarty wegańskiej
Składniki
Spód
- 80 g mąki owsianej
- 80 g mąki migdałowej odtłuszczonej lub zastąpić inną mąką, np ryzową, owsianą
- 20 g mąki tapioki lub innej mąki skrobiowej
- 60 g oliwy z oliwek lub płynny olej kokosowy
- 60 g syrop kokosowy (zamiennie miód płynny, syrop klonowy, z agawy)
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
- 500 ml mleka roślinnego z kartonu (kokosowe, ryżowe)
- 3 łyżki mąki tapioki lub innej skrobii, np mąki ziemniaczanej (czubate łyżki)
- 30 g WPI, izolat białka serwatkowego smak dowolny, u mnie tiramisu Bio tech (można zamienić na kakao)
- 3 łyżki ksylitolu
Krem
- 2 łyżeczki agar agar
- 400 ml mleczko kokosowe (stała część) min 24h chłodzone w lodówce
- dekoracje- dowolne owoce, nasiona etc
Przygotowanie
Spód
- Rozgrzewamy piekarnik na 170 stopni.
- Łączymy wszystkie składniki na spód i ugniatamy je na jednolitą masę. Masa powinna być lekko wilgotna , łatwo się lepić, choć będzie delikatnie krucha.
- Spód formy smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem po brzegi. Moja forma ma średnicę ok 24 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut.
- Po wyjęciu odstawiamy na bok do ostygnięcia
Budyń
- Mleko roślinne dzielimy na 400 ml i 100 ml ( mniej więcej to wychodzi 1,5 i 0,5 szklanki. Większą porcję wraz z ksylitolem gotujemy w rondelku.
- Mniejszą porcję w misce miksujemy z odżywką (bądź kakao) i mąką skrobiową.
- Gdy w rondelku mleko zacznie się gotować dolewamy miksturę skrobiową,następnie szybko zmniejszamy moc płyty i intensywnie mieszamy coraz bardziej gęstą masę.
- Robimy to około minuty, po czym zdejmujemy budyń z płyty do ostygnięcia.
Krem
- Mleczko kokosowe z puszki podgrzewamy, po czym dodajemy agar i go mieszamy z mleczkiem.
- Po zagotowaniu , zmniejszamy moc płyty i gotujemy jeszcze ok minuty.
- Pozostawiamy chwilę do wystygnięcia.Mieszamy , a raczej miksujemy razem budyń z kremem. Spróbuj czy nie należy dosłodzić masy. Dodaj słodzik wg Twoich upodobań.
- Masę pozostaw do pełnego ostygnięcia.
- Powoli wylej ją na spód tarty . U mnie na spodzie były poukładane kawałki truskawek.
- Dodatkowe plasterki truskawek ułożyłam na gęstniejącej masie.
- Tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, albo na całą noc.
Notatki
www.karolinakocieda.pl