Kategorie
Fit desery Low carb Przepisy Wegańskie

Idealny wegański spód do tarty

Osoby, które mnie obserwują na Instagramie, a szczególnie na Instastories, wiedzą, że podchodziłam dwa razy do tej tarty:)

Print Recipe Jump to Recipe

Za pierwszym razem odkryłam, że już nie rozstanę się z tym przepisem na spód. Wyszedł idealnie, pomimo, że w składzie nie ma jajek. Kruchy, ale trwały, jak świeży herbatnik:)

Do tego zrobiłam po raz pierwszy krem, bardzo pyszny. Nie jest do końca moim wynalazkiem, bo jest to znany przepis na wegański budyń. Tyle, że ja go zmieszałam dodatkowo z gotowanym mleczkiem kokosowym, z agarem oraz odżywką białkową, już nie wegańską, bo serwatką WPI- izolatem (ale jest to produkt opcjonalny, bądź jeśli chcemy możemy zastąpić je kakao, by krem był czekoladowy). Nie próbowałam go robić z odżywką roślinną.

Tarta składa się z kilku produktów:

1. mąki bezglutenowej i tu jest duża dowolność. Możecie zmieszać dwie, np owsianą i gryczaną. Albo jak ja, migdałową odtłuszczoną (dostaniesz TU) oraz owsianą (zmieliłam płatki owsiane na mąkę, bo zużyłam całą mąkę na chlebek z batata . Piekę go już prawie codziennie:)  (przepis znajdziesz TU).

2. skrobia – np tapioka, lub mąka ziemniaczana

3. słodzidło, ale UWAGA w płynie, ja użyłam moje nowe odkrycie z fitness-food.pl – syrop kokosowy! ale może też być daktylowy czy z agawy, ostatecznie miód, ale bardziej płynny

4. olej lub oliwa (płynne)

i  cynamon cejloński, proszek do pieczenia

Pamiętajcie, że na produkty typu słodziki, mąki, oleje, masła orzechowe , kasze, dobrej jakości kawy, etc, ale także suplementy,  macie zniżkę w sklepie fitness-food.pl na hasło WONDERWOMAN.

Zapraszam poniżej po przepis:

Idealny spód do tarty wegańskiej

Kalorie: 2658kcal
Makro: B 56g, W 238 g, T 165 g

Składniki

Spód

  • 80 g mąki owsianej
  • 80 g mąki migdałowej odtłuszczonej lub zastąpić inną mąką, np ryzową, owsianą
  • 20 g mąki tapioki lub innej mąki skrobiowej
  • 60 g oliwy z oliwek lub płynny olej kokosowy
  • 60 g syrop kokosowy (zamiennie miód płynny, syrop klonowy, z agawy)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń

  • 500 ml mleka roślinnego z kartonu (kokosowe, ryżowe)
  • 3 łyżki mąki tapioki lub innej skrobii, np mąki ziemniaczanej (czubate łyżki)
  • 30 g WPI, izolat białka serwatkowego smak dowolny, u mnie tiramisu Bio tech (można zamienić na kakao)
  • 3 łyżki ksylitolu

Krem

  • 2 łyżeczki agar agar
  • 400 ml mleczko kokosowe (stała część) min 24h chłodzone w lodówce
  • dekoracje- dowolne owoce, nasiona etc

Przygotowanie

Spód

  • Rozgrzewamy piekarnik na 170 stopni.
  • Łączymy wszystkie składniki na spód i ugniatamy je na jednolitą masę. Masa powinna być lekko wilgotna , łatwo się lepić, choć będzie delikatnie krucha.
  • Spód formy smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem po brzegi. Moja forma ma średnicę ok 24 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  • Po wyjęciu odstawiamy na bok do ostygnięcia

Budyń

  • Mleko roślinne dzielimy na 400 ml i 100 ml ( mniej więcej to wychodzi 1,5 i 0,5 szklanki. Większą porcję wraz z ksylitolem gotujemy w rondelku.
  • Mniejszą porcję w misce miksujemy z odżywką (bądź kakao) i mąką skrobiową.
  • Gdy w rondelku mleko zacznie się gotować dolewamy miksturę skrobiową,następnie szybko zmniejszamy moc płyty i intensywnie mieszamy coraz bardziej gęstą masę.
  • Robimy to około minuty, po czym zdejmujemy budyń z płyty do ostygnięcia.

Krem

  • Mleczko kokosowe z puszki podgrzewamy, po czym dodajemy agar i go mieszamy z mleczkiem.
  • Po zagotowaniu , zmniejszamy moc płyty i gotujemy jeszcze ok minuty.
  • Pozostawiamy chwilę do wystygnięcia.Mieszamy , a raczej miksujemy razem budyń z kremem. Spróbuj czy nie należy dosłodzić masy. Dodaj słodzik wg Twoich upodobań.
  • Masę pozostaw do pełnego ostygnięcia.
  • Powoli wylej ją na spód tarty . U mnie na spodzie były poukładane kawałki truskawek.
  • Dodatkowe plasterki truskawek ułożyłam na gęstniejącej masie.
  • Tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, albo na całą noc.

Notatki

* w podaną kalorykę wliczony został cukier kokosowy, ksylitol, ale bez truskawek
1 z 10 kawałków: 265 kcal/ 5,6 gB/23,8gW/16gT
Jeśli wolisz zrobić wersję tarty low carb , połowę mąki zmień na mąkę migdałową odtłuszczoną, wówczas kawałek posiada : 7g B/ 19,7g W/ 17 gT

www.karolinakocieda.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *