Drukuj
Lekka tarta kokosowa z owocami
Przygotowanie
25
mins
Gotowanie
10
mins
Kalorie:
1926
kcal
Makro:
B 50g, T 150g, W 82g
Składniki
Spód
3
łyżki
masła ghee/klarowanego
2
szt
jajka L
1/4
szkl
ksylitolu/ erytrolu
1/5
łyżeczki
soli
3/4
szkl
mąki kokosowej
Krem
400
g
śmietanki kokosowej np Rheal Thai
(po 24h chłodzenia w lodówce)
120
g
nerkowców
moczonych przez noc
4
łyżki
ksylitolu/erytrolu
1
szczypta
soli
1/2
łyżeczka
cynamonu cejlońskiego
3
łyżki
soku z cytryny
dekoracje- owoce świeże:granat, borówka, porzeczka, agrest, borówki, jagody etc.
Przygotowanie
Spód
Rozpuść masło, dodaj jajko , słodzik, sól. Zmiksuj wszystko razem.
Dodaj mąkę kokosową i miksuj dalej, aż powstanie gęste ciasto.
Rozłóż je na spodzie tarty (może byc bez papieru do pieczenia, masa nie przylegnie). Mój spód ma 22cm i jest ruchomy. Nakłuj spód widelcem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu odczekaj kilka minut , po czym spód wystudź na kratownicy.
Krem
Zblenduj nerkowce na gładką masę. Ja użyłam blendera ręcznego, ale robiłam to z przerwami, by go nie spalić.
Dodaj do nerkowców śmietankę oraz pozostałe składniki, miksuj w stalowej lub szklanej misce na gładką gęstą masę.
Masę wstaw do lodówki na 2h. Po tym czasie wylej na ostudzony spód, udekoruj owocami i wstaw do lodówki. Przed podaniem włóż na 2h do zamrażarki.
Notatki
*kaloryka podana bez owoców, z erytrolem
www.karolinakocieda.pl