Drukuj

Fit jagodzianki bez cukru

Przygotowanie1 hr 10 mins
Gotowanie25 mins
Makro: B 5g, T 2g, W 26g W/sztuka

Składniki

  • 2 szkl mix mąk bezglutenowych
  • mąka kokosowa troszkę, do podsypywania ciasta, ma małe ilości węglowodanów, dzięki czemu utrzymasz fajne makro:)
  • 25 g drożdże instant
  • 1/2 szkl cukier kokosowy nierafinowany lub miód (lub dwie łyzki miodu do drożdży i resztę ksylitolu)
  • 1 szkl mleko kokosowe bez cukru
  • 250 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka mąki tapioki lub innej skrobii

Przygotowanie

  • Łączymy mąkę z drożdżami instant, miodem (lub cukrem kokosowym) i ciepłym mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki. Chyba, że macie zwykłe drożdże to wpierw trzeba zrobić rozczyn i mieszacie świeże drożdże z łyżką mąki i z łyżką słodzidła (miód lub cukier koko) oraz mlekiem - ćwierć szklanki.
  • Odstawiacie rozczyn by podrósł, a później dodajecie do reszty i ugniatacie ciasto.Powstałe ciasto odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
  • Robimy nadzienie mieszając jagody z 1,5 łyżki ksylitolu i tapioką.
  • Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni , program góra-dół.
  • Z ciasta urywamy kawałki równej wielkości i lepimy kulki. Mi wyszło 8 małych jagodzianek.
  • Podsypujemy mąką lub odżywką białkową stolnice, ciasta wałkujemy na okrągłe placki.
  • Do środka każdego placka wkładamy nadzienie i delikatnie zamykamy ciasto/ zaklejamy.
  • Pieczemy na natłuszczonej blaszce ok 25 minut, aż się zarumienią.

Notatki

Mix mąk bezglutenowych tworzę sama; z mąki migdałowej odtłuszczonej (ma właściwości jak pszenna i dodaje charakterystyczny słodkawy smak), mąki kokosowej ( jej zawsze dodaje najmniej, bo chłonie wilgoć i nie chcę by ciasto było za suche)mąki z tapioki (skrobia – opcjonalnie), mąki ryżowej (basmati zmielony przeze mnie w młynku do kawy), jaglanej (tak samo; zmielona kasza) oraz dodaję do proporcji 4 szklanki mąk po jednej łyżce gumy guar i ksantanowej. Oczywiście można użyć gotowych mieszanin bezglutenowych ze sklepu, albo ujednolicić ciasto do jednej mąki, ale myślę, że najkorzystniej jest robić je samemu, bawić się smakami i przede wszystkim być świadomym co jemy. Uważajcie, bo w gotowych mieszankach często jest cukier!
podobno zamiast gumy guar i ksantanowej można użyć babkę jajowatą zalaną wrzątkiem (jest to sposób na wegańskie jajko; łyżka + łyżka wrzątku)

www.karolinakocieda.pl