Drukuj

Wędlina home-made z kurczaka

Przygotowanie5 mins
Gotowanie40 mins
Porcje: 4
Kalorie: 400kcal
Makro: 100g B, 0g W, 0g T

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • oregano, bazylia, rozmaryn, pieprz, sól
  • trawa jęczmienna (opcjonalnie)
  • mix przypraw z suszonymi pomidorami lub przyprawy do drobiu Ojca mateusza ze sklepu fitness-food.pl
  • 15 g oliwa z oliwek

Przygotowanie

Marynata (dzień wcześniej, albo min 6h wcześniej)

  • Piersi natnij tak, by zwinąć je razem w rulon.
  • Natrzyj wpierw piersi przyprawami zmieszanymi z oliwą, z każdej strony wewnątrz i na zewnątrz.
  • Złacz piersi razem, zwijając je razem, a na koniec związując wszystko sznurkiem do pieczenia lub podpinając wykałaczkami. Możesz do środka dodać pieczarki lub suszone pomidory.
  • Kurczaka wrzuć do rękawa piekarniczego , którego końcówki zawiąż po bokach jak cukierek.
  • Wstaw go do lodówki, najlepiej na noc.

Pieczenie wędliny

  • Wyjmij kurczaka z lodówki.
  • Nagrzej piekarnik na 175 stopni.
  • Wstaw kurczaka w brytfance, bez przykrycia, na 40 minut.
  • Na ostatnie 10 minut otwórz rękaw by kurczak sie zarumienił.
  • Jedz po ostudzeniu.

www.karolinakocieda.pl