Drukuj

CrunchBar górski - czekoladowy batonik

Przygotowanie10 mins
Gotowanie30 mins
Porcje: 12 batoników
Kalorie: 250kcal

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 250 g masła orzechowego
  • 3 łyżki słodzideł (1 łyżka miodu, 2 łyżki erytrolu lub 2-3 łyżki miodu) uwaga: sprawdź masę, czy jest to dla Ciebie odpowiednia słodkość
  • 1/3 szklanki mleka sojowego (więcej jeśli słodzidło jest sypkie)
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki słonecznika
  • polecam jeszcze ziarna kakaowca fajnie chrupią w wersji pieczonej bez czekolady wierzchniej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

masa wierzchnia

  • 100 g czekolady dowolnej u nas gorzka, można dodać słodzidła
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych (lub więcej)

Przygotowanie

  • Do dużej miski dodaj płatki owsiane i wszystkie sypkie produkty
  • Dodaj masło orzechowe, miód oraz mleko
  • Zmieszaj wszystkie składniki, tak by się połączyły równomiernie. Ja użyłam do tego rąk:)
  • Nagrzej piekarnik na 180 stopni, jeśli zamierzasz batoniki piec.
  • Z powstałej masy uformuj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia prostokąt o wysokości ok 3cm.
  • Jeśli pieczesz batoniki - wstaw je na ok 25 minut, na środek piekarnika.
  • Jeśli nie pieczesz, wstaw do lodówki na czas robienia chrupkiej masy czekoladowej:)
  • Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej i rozbij na małe kawałki.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
  • Dorzuć płatki do czekolady, zmieszaj i wylej na owsiany prostokąt
  • Batoniki wstaw na pół godziny do lodówki, wyjmij podziel na równe prostokąty (u nas wyszło 12 sztuk dużych batoników)
  • W góry polecam upiec batoniki z czekoladą dodaną do ciasta, poszatkowaną, by się nie rozpuściła wierzchnia warstwa od ciepła.

Notatki

1 batonik ma ok 250kcal (licząc z czekoladą), 20gW, 15gT, 10g B, są bardzo pożywne
1 batonik bez warstwy wierzchniej : 220kcal, 15gW, 12gT, 10g B

www.karolinakocieda.pl