Kategorie
Mięsne Przepisy Śniadania Wytrawne

Home-made zdrowa wędlina drobiowa

Bardzo prosty przepis, znaleziony na stronie http://www.mniammniam.com/, troszkę zmodyfikowany przeze mnie.

Warto dzień wcześniej przygotować marynatę do kurczaka, natrzeć go i na noc wstawić do lodówki.
Marynatę możecie oczywiście modyfikować wg uznania. U mnie stanowiły ją same przyprawy, ale śmiało możecie dodać octu balsamicznego, musztardę, cytrynę :). Wszystkie użyte przeze mnie przyprawy pochodzą ze sklepu: http://www.fitness-food.pl/24-przyprawy

Również ciekawym urozmaiceniem może być farsz w środku mięsa, w postaci: pieczarek lub suszonych pomidorów. A jak ktoś lubi na słodko, to dżem lub śliwka.

Wędlinka będzie super dodatkiem do kanapek czy pankejków z TEGO przepisu.

Jedzmy zatem zdrowo, omijajmy szerokim łukiem wędliny sklepowe niewiadomego pochodzenia, lub z długim składem. Kupujmy kury z certyfikatem jakości np QAFP, ale pamiętajcie, że nie wszystkie części są certyfikowane! Piersi dlatego są najbezpieczniejsze, bo muszą mieć certyfikat. Poza tym certyfikowane są tylko części beztłuszczowe, co dla nas redukujących jest super, ale nie każdemu to jednak odpowiada, wiele osób lubi tłuszcz jako główny nośnik smaku. No i zawsze jeszcze pozostaje nam indyk. Wybierajcie sprawdzone źródło pochodzenia kurek.

Jump to Recipe Print Recipe

Wędlina home-made z kurczaka

Przygotowanie5 mins
Gotowanie40 mins
Porcje: 4
Kalorie: 400kcal
Makro: 100g B, 0g W, 0g T

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • oregano, bazylia, rozmaryn, pieprz, sól
  • trawa jęczmienna (opcjonalnie)
  • mix przypraw z suszonymi pomidorami lub przyprawy do drobiu Ojca mateusza ze sklepu fitness-food.pl
  • 15 g oliwa z oliwek

Przygotowanie

Marynata (dzień wcześniej, albo min 6h wcześniej)

  • Piersi natnij tak, by zwinąć je razem w rulon.
  • Natrzyj wpierw piersi przyprawami zmieszanymi z oliwą, z każdej strony wewnątrz i na zewnątrz.
  • Złacz piersi razem, zwijając je razem, a na koniec związując wszystko sznurkiem do pieczenia lub podpinając wykałaczkami. Możesz do środka dodać pieczarki lub suszone pomidory.
  • Kurczaka wrzuć do rękawa piekarniczego , którego końcówki zawiąż po bokach jak cukierek.
  • Wstaw go do lodówki, najlepiej na noc.

Pieczenie wędliny

  • Wyjmij kurczaka z lodówki.
  • Nagrzej piekarnik na 175 stopni.
  • Wstaw kurczaka w brytfance, bez przykrycia, na 40 minut.
  • Na ostatnie 10 minut otwórz rękaw by kurczak sie zarumienił.
  • Jedz po ostudzeniu.

www.karolinakocieda.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *