Na Wielkanoc miałam straszną ochotę zjeść makowiec, ale niestety byłam na bardzo restrykcyjnej redukcji przed zawodami fitness bikini, także mogłam sobie o nim tylko pomarzyć.
Skłoniło mnie to jednak to wymyślenia bardziej redukcyjnej wersji tego ciasta, zdrowszej oraz mniej kalorycznej. No i z racji moich nowych zmian żywieniowych – bezglutenowy.
Jump to Recipe Print Recipe


Jako dziecko lubiłam wyjadać z makowca głównie słodką masę, której niestety zawsze było mało, w porównaniu do ciasta, którym była owinięta. W mojej wersji proporcje są odwrotne- ciasta jest niewiele, stanowi tylko cienki spód, a masa gra pierwsze skrzypce. Yeah.
A jak to jest z makiem i jego właściwościami? Może nie spożywajcie ciasta całego naraz, bo podobno ma działanie narkotyczne;), może nie bez powodu mak stanowi składnik leków uspokajających.
A tak poważnie. Mak jest bogaty w komplet witamin A, D, E oraz witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia. W 100g znajduje się aż 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek! Zawiera dużo żelaza, magnezu, cynku i fosforu. Reguluje pracę wątroby i nerek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie tych z grupy omega-6 (kwas linolowy), dlatego tylko przypomnę o tym, że należy dbać o proporcję omega 3 do omega 6 i w odpowiedni sposób o nie zadbać. O te pierwsze trudniej w diecie. Często należy wesprzeć się suplementacją omega 3 (EPA i DHA).

Spód ciasta zrobiłam z bezglutenowych mąk:
– kokosowej, którą ostatnio często używam, ze względu na jej charakterystyczny smak, o czym się też przekonacie w kolejnym przepisie . Zapewne jak zobaczycie jakie ma makro, to ją zakupicie:D
– ryżową.
Mąki mieszamy z równie aromatycznym olejem kokosowym virgin.Wszystkie te produkty są dostępne w sklepie online fitness-food.pl. Masa natomiast to połączenie maku, z suszonymi morelami (jest to jedyny suszony owoc, który poleca się diabetykom), sosem jabłkowym Walden Farms (by zmniejszyć kaloryczność i ilość cukru, ale możecie dodać zamiast niego więcej moreli lub daktyle), ubite białka jaj oraz migdały. Oczywiście morele w ogóle możecie zastąpić daktylami, ale wcześniej je namoczcie!
Zapraszam zatem do przepisu:)
… I mój kot Barney również zaprasza:)

Bezglutenowy fit makowiec z morelami
Składniki
Ciasto
- 50 g mąki kokosowej
- 100 g mąki ryżowej
- 2 łyżecz. proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2/3 szkl wody
- 1/4 szkl erytrolu
Masa
- 150 g suszonych moreli
- 1/2 szkl sosu jabłkowego Walden Farms można zastapić domowym lub bananem
- 1/4 szkl erytrolu
- 1 garść migdałów
- 3 szt białek jaj z żółtek zróbcie odżywczą maseczkę na włosy!
Przygotowanie
- Mak zalej szklanką wrzątku, odstaw aż spęcznieje
- Wymieszaj mąki, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto, ja dodałam ciut więcej wody, bo mąka kokosowa kradnie wilgoć.
- Ciasto lepimy w kulę, wkładamy do miskę, zamykamy folią (folia nie powinna dotykać jedzenia- holistik tip), wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Zblenduj suszone morele, dodaj sos jabłkowy, słodzidło, mak i zblenduj wszystko razem.
- Dodaj do masy migdały oraz ubite na sztywno białka jaj; zmieszaj łyżką lub trzepaczką
- Nagrzej piekarnik na 160 stopni
- W natłuszczonej uprzednio tortownicy (u mnie o średnicy 20cm, rozłóż spódNa ciasto wylej masę makową
- Piecz ok 1h 10 minut
- Ciesz się słodkim zapachem w kuchni 🙂 Smacznego:)

www.karolinakocieda.pl