Kategorie
Fit desery Paleo/Samuraj Przepisy

Torcik quinoa z pistacjami

Weekendy są super, bo można się wyspać, pójść na spokojnie na trening o późniejszej porze, zjeść prawie wszystkie posiłki na ciepło z talerza w domu, spotkać się ze znajomymi. Na tak wyjątkowe dni, warto zrobić wyjątkowe ciasto. Mnie dziś odwiedził mój przyjaciel Bartek z Kasią, która niedawno miała urodziny, także okazja była idealna na fit torcik, który można wpisać w dietę i nie mieć po jego zjedzeniu wyrzutów;)

Dzisiejszy wypiek składa się z samych zdrowych składników. Podstawowe ciasto zrobione jest głównie z białej quinoa i mąki jaglanej, a topping: z masy twarogowej z białą czekoladą i ksylitolem, na koniec posypany skruszonymi pistacjami:). Gdy wrzuciłam zdjęcie torcika z rana na Instagram, ktoś w komentarzu napisał, że to ciasto nie może być fit:) . Najlepszy komplement kulinarny, jaki mogłam dostać;).

Spróbujcie masy przed pieczeniem, bo mi ciasto wyszło mega słodkie. Fakt, że my z Bartkiem i Kasią mamy chyba spaczone kubki smakowe i dla nas termin „za słodki” nie istnieje;).

Osatnio jednak skłaniam się do używania jedynie erytrolu. Choć jest mniej słodki niż cukier, czy ksylitol, ma jednak IG = zero, nie ma kalorii . Co za tym idzie, nie będziemy mieli po nim gwałtownego skoku cukru, insuliny, a potem nagłego spadku cukru we krwi, co ma często miejsce przy przetworzonych lub prostych węglowodanach w dużej ilości.

Warto wiedzieć, że:

 – ksylitol w nadmiernych ilościach może spowodować przeczyszczenie (zwróćcie na to uwagę, szczególnie gdy nadużywacie jego w różnych produktach do różnych posiłków tego samego dnia!)

– erytrol nie powoduje podrażnienia jelit, nie wywołuje uczucia
kręcenia w brzuchu,

– erytrol, także jak ksylitol nie powoduje próchnicy jak cukier

– należy uważać na poliole jednak, gdy mamy problem z produktami FODMAP, lub posiadamy SIBO, wówczas polecam cukier kokosowy lub stewię.

Wszystkie składniki oprócz twarogu, pochodzą ze sklepu on-line: http://www.fitness-food.pl/

Zapraszam poniżej po przepis na fit torcik quinoa z pistacjami:

Jump to Recipe

Torcik quinoa z pistacjami

Przygotowanie20 mins
Gotowanie40 mins
Porcje: 10
Kalorie: 1373kcal
Makro: B 75g, W 277g, T 45g

Składniki

  • 80 g quinoa biała
  • 40 g mąka jaglana / ryżowa
  • 35 g odżywki WPI (waniliowa lub inny smak) może być roślinna lub większa ilość mąki
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1/4 szkl mleko kokosowe bez cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego stała forma, lub masło
  • 3 kostki białej czekolady najlepiej bez cukru:)
  • 1/5 szkl pistacji
  • 1/2 szkl erytrolu
  • 1/2 szkl erytrolu zmielonego na puder ( do topingu)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Ciasto

  • Pistacje najlepiej obrać i pokroić w czasie gotowania quinoa. Gotujcie ją wg zaleceń z opakowania, aż zniknie woda
  • Pistacje warto poszatkować na różnej wielkości kawałki; drobne, połówki, kilka całych
  • Kiedy quinoa będzie się studzić, przygotujcie już 75g twarogu (można więcej do 100g). Blendujemy go na gładką masę z 1/4 szklanki mleka, 10g odżywki.
  • Rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni.
  • Dodajcie do twarogu quinoa ugotowaną, olej kokosowy, po czym kontynuujcie blendowanie do gładkości.
  • W drugiej misce pomieszajcie razem mąkę jaglaną, sodę,odżywkę białkową 25g, proszek do pieczenia i słodziki.
  • Dodajemy suche do mokrych i miksujemy standardowym mikserem (Uwaga może pryskać więc nie róbcie za wysokich obrotów).
  • Ciasto jest już gotowe do wylania na wysmarowaną tłuszczem albo psikaną PAM tortownicę.
  • Wstawiamy ją do piekarnika na 40 minut, środkowy poziom, program: góra-dół.

Toping (polewa wierzchnia)

  • Rozpuszczamy na patelni 3 kostki czekolady (możecie dodać więcej;)).
  • Blendujemy z pozostałym twarogiem, u mnie 75g, możecie dać więcej.
  • Ksylitol lub inne słodzidło (u mnie pół szklanki- meeeeega słodkie ciasto wyszło) mielimy na puder, po czym dodajemy go do masy i mieszamy.
  • Z tak przygotowanym toppingiem, czekamy na wypiek. Możecie włożyc toping do lodówki.
  • Nakładamy masę na gotowe upieczone ciasto. UWAGA: będzie ciekło;), więc warto pod spód dać talerz, a to co spadnie użyć jeszcze raz na ciasto. Masa szybko przestyga.
  • Na górę posypujemy torcik pistacjami, wg uznania.Polecam wstawić ciacho na parę godzin do lodówki.

Notatki

*Mój ulubiony półtłusty twaróg eko z Organica ma dużą ilość kultur bakterii. Drogi jest, fakt, ok 50zł za kilo, ale ja twaróg jem bardzo rzadko, raz na ok dwa tygodnie. Oczywiście z bakteryjek skorzystamy, kiedy twaróg jest spożywany bez obróbki termicznej;)
tortownica ma średnicę 22cm

www.karolinakocieda.pl

Print Recipe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *