Kategorie
Kuchnie Świata Low carb Przepisy Włoska

Fit biszkopty (jak włoskie cantucci)

Kocham Włochy za ich uwielbienie do kawy, celebrację jej picia, oraz za słodkie desery, które stanowią wręcz nieodzowny dodatek do espresso :D.

Ostatnio wrzucałam przepis na fit tiramisu bez nabiału , a dziś mam dla Was prostą receptę na biszkopciki na wzór włoskich cantucci. Oryginalnie ciasteczka zrobione są z siekanych migdałów, które u mnie zastąpiła odtłuszczona mąka migdałowa od fitness-food.pl. 

Plus jest taki naszych fit cantucci, że można zrobić je w pełni bez glutenu. Tymczasem na półkach sklepowych bardzo trudno znaleźć oryginalny wyrób tylko z migdałów. W większości znajdziecie w ciasteczkach również mąkę pszenną, na co muszą uważać osoby na diecie bezglutenowej.

Zamiast tony cukru, użyłam ksylitolu . I tak naprawdę to praktycznie już połowa składników, bo oprócz proszku do pieczenia potrzebujecie jeszcze tylko oleju kokosowego oraz dwóch dużych jajek:)

Możecie oczywiście użyć zwykłej mąki migdałowej, ja jednak liczę, że ta odtłuszczona mąka ma mniej kwasów tłuszczowych do utleniania;). Wiem, że ostatnio pojawia się u mnie sporo przepisów z użyciem mąki z migdałów, jednak pamiętajcie, że we wszystkim należy zachować umiar :). Nawet jeśli są to zdrowe słodycze.

Moje biszkopciki nie były mocno słodkie, dlatego chyba polecę Wam od razu dodać więcej ksylitolu.

Ja dodałam 1/4 szklanki co stanowiło ok 60g. W przepisie wpiszę 80g, ale następnym razem spróbuję dać nawet 100g. Niestety każdy ma inne preferencje i kupki smakowe. Ja lubię bardzo słodkie. Włoski specjał jest również w oryginale bardzo słodki, więc na ich wzór, można dodać więcej słodzidła.

Dodatkowo można dorzucić do ciasta  przed pieczeniem pokrojone orzechy.

U mnie wyszło 12 biszkopcików o wysokości ok  3 cm z bloku ok 22 x 8 cm.

Jump to Recipe Print Recipe

Spokojnie można ukształtować niższy i dłuższy  blok , bądź pokroić cieniej biszkopciki.

Ciasteczka można przechowywać nawet kilka dni w cookie jar, a wg internetów wypieki z mąką migdałową i jajkami mogą stać nawet do tygodnia. U mnie nigdy nie było możliwości tego sprawdzić :D.

Ciasteczka można przechowywać nawet kilka dni w cookie jar, a wg internetów wypieki z mąką migdałową i jajkami mogą stać nawet do tygodnia. U mnie nigdy nie było możliwości tego sprawdzić :D.

Fit biszkopty jak cantucci

Przygotowanie15 mins
Gotowanie40 mins
Porcje: 12 sztuk
Kalorie: 1353kcal
Makro: 93g B, 106g W, 78g T

Składniki

  • 200 g mąki migdałowej odtłuszczonej
  • 80-100 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 sztuki jajek L
  • 2 łyżki oleju kokosowego stałego (później rozpuścić)

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik na 180 stopni
  • W misce zmieszać mąkę z ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i zmiksować z suchymi składnikami. Dodać rozpuszczony olej i znów zmiksować chwilę do połączenia składników. Ciasto jest dość gęste dlatego w tym momencie musimy ubrudzić rączki i ugnieść już nimi składniki na ciasto.
  • Ciasto uformujemy do prostokątnego bloczku o wymiarach ok 22×8 x 2,5 cm. Można wspomóc się wałkiem. Postaraj się by bloczek był jak najbardziej równy.
  • Wstaw bloczek do piekarnika na blasze pokrytej papierem do pieczenia, ja piekłam na 2 z 5 poziomów od góry, czyli nieco bliżej góry niż środek piekarnika. Piecz ok 25 minut.
  • Wyjmij bloczek z piekarnika. Odstaw formę z ciastem do ostygnięcia na ok 45 minut. Przed końcem tego czasu rozgrzej ponownie piekarnik ale na 150 stopni.
  • Pokrój bloczek na równe części. U mnie to były paski po ok 1,5 cm grubości, wyszło mi 12 sztuk. Rozłóż je na blachę z papierem do pieczenia, kładąc na pierwszy bok i piecz ok 12-15 minut aż staną się złoto- brązowe.
  • Wyjmij biszkopciki, odwróć na drugą stronę i znów piecz ok 8-10 minut, aż również staną się rumiane.
  • Dla lepszej chrupkości, pozostaw ciasteczka w wyłączonym piekarniku, aż ostygną, ale uwaga z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  • Ciasteczka przechowuj w zamkniętym szczelnie cookie jar:)

www.karolinakocieda.pl

Najlepiej smakują oczywiście z kawą:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *