Kategorie
Fit desery Kuchnie Świata Przepisy Wegetariańskie Włoska

Tiramisu bez nabiału

Marzyłam o tym, by odtworzyć mój ulubiony przysmak włoski, jakim jest ciasto tiramisu. We Włoszech często podawane jest do kawy espresso na drugie śniadanie. Musi być mocno schłodzony i jak sama nazwa mówi, poprawia humor, co potwierdzam:)  (wł. tirami sù oznacza, popraw mi humor). Ciasto to składa się z paru warstw nasączonych Amaretto oraz kawą. W oryginale krem zrobiony jest z mascarpone, jednak obecnie, gdy w mojej diecie nie ma nabiału, musiałam znaleźć inny sposób na to by zrobić ciasto, które mogę zjeść, jak i moi znajomi, którzy również mają alergię na mleko krowie.

Co potrzeba do przepisu, oprócz oczywiście Amaretto, na które na szczęście nikt nie jest uczulony ;).

Warto wspomnieć z myślą o niektórych alergikach, że Amaretto jest zrobione z migdałów, więc nie powinno mieć glutenu. Również tutaj sprawdzi się Kahlúa, który jest typowym kawowym likierem i jeszcze bardziej podbije smak, tyle, że jest meksykański, a nie włoski :).

Zapraszam po przepis poniżej.

Pamiętajcie, że na zakupy w sklepie ze zdrową żywnością fitness-food.pl, na hasło wonderwoman macie zniżkę 6% 

Tiramisu bez nabiału

Przygotowanie30 mins
Gotowanie12 mins
Porcje: 10

Składniki

Ciasto

  • 115 g masła klarowanego (albo zwykłe)
  • 80 g mąki kasztanowej/teff/ryżowej
  • 20 g mąki tapioka lub innej skrobiowej mąki
  • 110 g ksylitolu
  • 2 szt jajka L
  • 1 łyżeczki Amaretto (lub Khalua)

Krem

  • 270 g orzechów nerkowca
  • 2-4 łyżki Amaretto
  • 80 g espresso (mocnej zaparzonej kawy mielonej)
  • 4 łyżki ksylitolu (tylko do połowy masy)
  • 2 łyżki kakao
  • ziarna kakaowca do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ciasto

  • Przygotuj formę okrągłą o średnicy ok 22cm, wyłóż jej dno ( u mnie wyjmowalne) papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. UWAGA: jeśli masz dwie takie same formy to przygotuj dwie. Ja nie mam, więc muszę dwukrotnie piec ciasto w tej samej formie. Nasze ciasto składa się z 4 warstw: dwóch ciastowych i dwóch kremowych.
  • Rozpuść w rondelku masło. Odstaw do wystygnięcia.
  • W dużej misce zmieszaj razem mąki i ksylitol. Dodaj jajka, po czym dynamicznie mieszając łyżką, połącz składniki.
  • Dodaj rozpuszczone masło. Dalej mieszaj energicznie. Dodaj likier, zmieszaj.
  • Przykryj ciasto folią i wstaw na MINIMUM godzinkę do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
  • Ciasto podziel na dwie części i pierwszą wyłóż formę. Piecz 12 minut do zarumienienia. Ciasto jest dość cienkie, więc bądź ostrożny przy jego wyciąganiu. Ostudź ciasto na kratownicy. W międzyczasie wstaw kolejną warstwę ciasta do pieczenia. Nie musisz wyjmować drugiego ciasta z formy. Ostudź je i na nie nałożysz krem.

Krem

  • Nerkowce, wcześniej namoczone w wodzie, zblenduj na gładką masę. Dodaj ksylitol, amaretto, zmiksuj mikserem. Następnie dodaj stopniowo zaparzone ale ostudzone espresso. Zmiksuj na gęsty krem. Konsystencja musi być gesta.
  • Podziel krem na dwie części. Do pierwszej dodaj kakao, zmiksuj.
  • Warstwę kremu z kakao połóż na pierwszym spodzie ciasta. Przykryj drugim spodem
  • Na wierzch nałóż druga część kremu bez kakao. Ciasto udekoruj, np starkowaną czekoladą lub kakao, wstaw do lodówki na minimum 5h a najlepiej na noc.
  • Ciasto trzymamy w lodówce.

www.karolinakocieda.pl

Smacznego!

Print Recipe Jump to Recipe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *