Kategorie
Fit desery Przepisy

Fit lukier

Fit lukier to przepis bardzo banalny, a przyda się do przyozdobienia pierniczków na święta, ale także ciast.

Ja już ubrałam choinkę. Jestem ciekawa czy uda jej się ustać przy moich dwóch kotach :D. Póki co Edek uwielbia pod nią leżeć i co chwilę paca łapką dolne zabawki, ale na szczęście (a właściwie by nie kusić losu) nie ma na choince ani jednej szklanej bombki.

Print Recipe Jump to Recipe

Jako dodatkową ozdobę na drzewko, upiekłam znów moje kasztanowe pierniczki, które dodatkowo udekorowałam fit lukrem, bez cukru.

Mamy tylko białko jaj + ksylitol/erytrol :). Myślę, że od dziś będziecie fit lukrem dekorować każde ciasto i ciasteczka.

Lukier nakładałam na ciastki za pomocą rękawa cukierniczego, który zakupiłam w osiedlowym sklepie spożywczym. Ale również idealnie sprawdzi się pędzelek do malowania farbkami:).

Nie śmiejcie się z moich dekoracji:) Może i lubię malować na płótnie, ale na ciastkach było to trudniejsze o dziwo :D.
Pierniki wyglądają jakby zrobiły je małe dzieci, ale na pewno w końcu po paru próbach dojdę do wprawy :). Nie ukrywam, że robiłam je dość spontanicznie i szybko.

Ja zostałam przy klasycznym lukrze z białek, jest wówczas najczystszy – najbielszy, ale można dodać odrobinę soku z buraków, która zabarwi go na różowo.Mój lukier był sztywny i gęsty jak bita śmietana, dzięki czemu łatwo go nakładać za pomocą rękawa cukierniczego z drobną końcówką, można też użyć pędzelka. Później bardzo szybko zastyga na ciastkach:).

Fit lukier

Przygotowanie5 mins
Makro: samo białeczko:)

Składniki

  • 1 szt białka jaj
  • 100 g erytrolu zmielonego na puder za pomocą młynka lub blendera
  • opcjonalnie kropla aromatu migdałowego, barwniki jak sok z buraków, kurkuma, sok z cytryny, zmielone filiozowane owoce (po ok łyżeczce, nie więcej)

Przygotowanie

  • Erytrol mielimy w młynku elektrycznym do kawy na puder
  • Białko wlewam do miski, ubijam je przez 30 sekund mikserem elektrycznym.
  • Dodaję puder i dalej miksujemy, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru (nieco rzadszy do malowania pędzelkiem, gęstszy i sztywniejszy do drobnych wzorków malowanych pisakiem cukierniczym).
  • Dodajemy opcjonalne składniki i jeszcze chwilę miksujemy.

www.karolinakocieda.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *