Kategorie
Fit desery Przepisy

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i czekoladą

Babka jajowata jednak jest niezastąpiona jeśli chodzi o wegańską alternatywę jajka. Dzięki niej udało mi się stworzyć kolejne ciasto bez zastosowania jajek , którego konsystencja bardzo mile mnie zaskoczyła.

Warto ten produkt trzymać na półce, ponieważ babka jajowata to roślina, która ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwiejako cenne źródło błonnika. Lecznicze działanie wykazują przede wszystkim jej nasiona i łupiny, zwane także łuskami. Występuje głównie na terenach Morza Śródziemnego, w tym głównie w Hiszpanii, ponieważ lubi tereny słoneczne z dostępem do wody. Oprócz błonnika zawiera aukubinę oraz fitosterole. Zarówno łupiny (łuski) babki jajowatej, jak i jej nasiona są znakomitym środkiem, który wspomaga pracę jelit. Ma funkcje prebiotyczne i osłonowe.

W cieście sprawdziło się pomieszanie smaków oraz różnych konsystencji produktów takich jak jabłka, czekolada i ziarna kakaowca. Daje to fajne doznania podczas jedzenia.

Ciasto jest proste w wykonaniu i nie jest czasochłonne. Podczas pieczenia oraz parę godzin później,  pachnie nim w całym domu.

Polecam dodatkowo zastosować pokruszone ziarna kakaowca, które podczas jedzenia ciasta, fajnie chrupią w zębach. Ja posypałam nimi tylko wierzch upieczonego ciasta, ale można dodać również do masy, razem z czekoladą i jabłkami.

Print Recipe Jump to Recipe

Co potrzebujemy do zrobienia ciasta:

  • mąki lub miksu mąk bezglutenowych, ja wybrałam teff i kasztanową, ale można również zastąpić je ryżową, jaglaną; choć szczerze wspomniane pierwsze mąki warto zastosować pod względem walorów smakowych, zmieszać je np. z bardziej uniwersalną mąką ryżową,
  • odżywkę białkową, ja użyłam wysokiej jakości białka roślinnego
  • tapiokę lub inną skrobię
  • ksylitol i tu polecam zwrócić uwagę skąd pochodzi , wybierać Finlandzki, ponieważ istnieje ryzyko, że wyrób chiński jest produkowany z kukurydzy GMO, a nie brzozy; polecam produkt od fitness-food.pl, który widnieje na poniższym zdjęciu
  • jabłka, czekoladę np Cocoa lub gorzką 90%, które nie posiadają mleka w składzie,
  • cynamon cejloński,
  • cukinia,
  • babka jajowata,
  • olej kokosowy,
  • ocet jabłkowy, proszek do pieczenia

Zapraszam po przepis:

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i czekoladą

30 mins
Łącznie40 mins
Porcje: 12
Kalorie: 2083kcal
Makro: 65g B, 193g W, 127g T

Składniki

  • 2 szt jabłka
  • 70 g czekolady gorzkiej 70%
  • 180 g mąki teff (lub innej bez glutenu)
  • 50 g odżywki roślinnej, ryżowej
  • 30 g mąki z tapioki lub innej skrobiowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szt cukinii starkowanej
  • 2 łyżki babki jajowatej
  • 1/4 szkl oleju kokosowego płynnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki wody niegazowanej

masa czekoladowa

  • 40 g czekolady
  • 1 garść ziarna kakaowca

Przygotowanie

  • Nagrzej piekarnik na 180 stopni
  • Cukinię starkuj i podgrzej ok 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Do wrzącej paćki dodaj babkę jajowatą, zmieszaj i odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
  • Jabłka pokrój w małą kostkę, a czekoladę poszatkuj. Odstaw 
  • W jednej misce zmieszaj wszystkie suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, odżywkę, cynamon, ksylitol, sól, sodę). W drugiej – mokre: "jajko" cukiniowe, ocet, olej kokosowy oraz wodę.
  • Dodaj mokre składniki do suchych. Zmiksuj wszystko na jednolitą gęstą masę.
  • Ostrożnie wmieszaj w masę jabłka i czekoladę. Nie jest to proste , bo masa jest gęsta. Ciasto wyłóż w przygotowaną formę prostokątną ( wyłożoną papierem i natłuszczoną).
  • Piecz 40 minut aż do "suchego patyczka".
  • Rozpuść masę czekoladową. I udekoruj nią oraz ziarnami kakaowca ciasto.

Notatki

Forma: 23×14 cm

www.karolinakocieda.pl

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *