Babka jajowata jednak jest niezastąpiona jeśli chodzi o wegańską alternatywę jajka. Dzięki niej udało mi się stworzyć kolejne ciasto bez zastosowania jajek , którego konsystencja bardzo mile mnie zaskoczyła.
Warto ten produkt trzymać na półce, ponieważ babka jajowata to roślina, która ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwiejako cenne źródło błonnika. Lecznicze działanie wykazują przede wszystkim jej nasiona i łupiny, zwane także łuskami. Występuje głównie na terenach Morza Śródziemnego, w tym głównie w Hiszpanii, ponieważ lubi tereny słoneczne z dostępem do wody. Oprócz błonnika zawiera aukubinę oraz fitosterole. Zarówno łupiny (łuski) babki jajowatej, jak i jej nasiona są znakomitym środkiem, który wspomaga pracę jelit. Ma funkcje prebiotyczne i osłonowe.
W cieście sprawdziło się pomieszanie smaków oraz różnych konsystencji produktów takich jak jabłka, czekolada i ziarna kakaowca. Daje to fajne doznania podczas jedzenia.
Ciasto jest proste w wykonaniu i nie jest czasochłonne. Podczas pieczenia oraz parę godzin później, pachnie nim w całym domu.

Polecam dodatkowo zastosować pokruszone ziarna kakaowca, które podczas jedzenia ciasta, fajnie chrupią w zębach. Ja posypałam nimi tylko wierzch upieczonego ciasta, ale można dodać również do masy, razem z czekoladą i jabłkami.
Print Recipe Jump to RecipeCo potrzebujemy do zrobienia ciasta:
- mąki lub miksu mąk bezglutenowych, ja wybrałam teff i kasztanową, ale można również zastąpić je ryżową, jaglaną; choć szczerze wspomniane pierwsze mąki warto zastosować pod względem walorów smakowych, zmieszać je np. z bardziej uniwersalną mąką ryżową,
- odżywkę białkową, ja użyłam wysokiej jakości białka roślinnego
- tapiokę lub inną skrobię
- ksylitol i tu polecam zwrócić uwagę skąd pochodzi , wybierać Finlandzki, ponieważ istnieje ryzyko, że wyrób chiński jest produkowany z kukurydzy GMO, a nie brzozy; polecam produkt od fitness-food.pl, który widnieje na poniższym zdjęciu
- jabłka, czekoladę np Cocoa lub gorzką 90%, które nie posiadają mleka w składzie,
- cynamon cejloński,
- cukinia,
- babka jajowata,
- olej kokosowy,
- ocet jabłkowy, proszek do pieczenia

Zapraszam po przepis:
Bezglutenowe ciasto z jabłkami i czekoladą
Składniki
- 2 szt jabłka
- 70 g czekolady gorzkiej 70%
- 180 g mąki teff (lub innej bez glutenu)
- 50 g odżywki roślinnej, ryżowej
- 30 g mąki z tapioki lub innej skrobiowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 szt cukinii starkowanej
- 2 łyżki babki jajowatej
- 1/4 szkl oleju kokosowego płynnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki wody niegazowanej
masa czekoladowa
- 40 g czekolady
- 1 garść ziarna kakaowca
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni
- Cukinię starkuj i podgrzej ok 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Do wrzącej paćki dodaj babkę jajowatą, zmieszaj i odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
- Jabłka pokrój w małą kostkę, a czekoladę poszatkuj. Odstaw
- W jednej misce zmieszaj wszystkie suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, odżywkę, cynamon, ksylitol, sól, sodę). W drugiej – mokre: "jajko" cukiniowe, ocet, olej kokosowy oraz wodę.
- Dodaj mokre składniki do suchych. Zmiksuj wszystko na jednolitą gęstą masę.
- Ostrożnie wmieszaj w masę jabłka i czekoladę. Nie jest to proste , bo masa jest gęsta. Ciasto wyłóż w przygotowaną formę prostokątną ( wyłożoną papierem i natłuszczoną).
- Piecz 40 minut aż do "suchego patyczka".
- Rozpuść masę czekoladową. I udekoruj nią oraz ziarnami kakaowca ciasto.
Notatki

www.karolinakocieda.pl
Smacznego!