Ten przepis przeszedł moje oczekiwania! Bardzo prosty, bardzo szybko się go robi; piecze się, jak na chleb, dość szybko bo tylko 40 minut. A jest chrupiący i pyszny <3
Pokaż przepis Drukuj przepisNie potrzebujemy do przepisu jajek, jedynie ocet jabłkowy, który dla zdrowotności powinien stać na naszej półce oraz sodę.
Użyłam w przepisie słodki ziemniak – batat i mąkę bezglutenową, u mnie ryżowa i tapioka (znajdziecie je TU). Tapioka zastępuje skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą, otrzymuje się ją z manioku i jest popularnym zagęszczaczem. Jest pozbawiona glutenu, dlatego poleca się ją osobom z celiakią. Zawiera skrobię oporną, wspomagającą funkcjonowanie układu trawiennego. Zalecana jest w takich jednostkach chorobowych jak Leśniowski Crohn, cukrzyca typu 2. Jako ciekawostkę podam, że z tego produktu produkuję się bubble tea.
Powierzchnię chlebka powiększyłam słonecznikiem, dynią i sezamem; nadają one też chlebkowi konsystencję i fajny smak. Unikam pieczenia ziaren bogatych w kwasy tłuszczowe, jednak jak wielokrotnie się wypowiadałam, nie produkt a dawka czyni truciznę. I umiar nikomu nie zaszkodzi :). Raz na jakiś czas myślę, że można spokojnie upiec taki chlebek z ziarnami i się nie przejmować, gdy dbamy na co dzień o nasze źródła pożywienia:).
Chlebek można doprawić dowolnie, ja użyłam tylko soli morskiej, ale myślę, że dobrze by pasował rozmaryn. Z tą ilością soli, którą dodałam naprawdę jest smaczny:).
Zapraszam Was po przepis. Polecam zrobić rano, w czasie przygotowań do dnia i zjeść lekko ciepły na śniadanie:). Batat możecie ugotować nawet wieczorkiem, do miękkości, by mieć wszystkie produkty przygotowane rano:). Ciasto gniecie się ok 5 minut, więc tak naprawdę proces oczekiwania na robiący się chlebek, przebiega niezależnie od Was, w piekarniku, podczas, gdy Wy możecie przygotować inne produkty śniadaniowe lub wziąć prysznic.
Wszystkie produkty zakupiłam w fitness-food.pl , gdzie na hasło wonderwoman macie stały bezterminowy rabat :).
Przepis może być stosowany przez osoby z celiakią, nadwrażliwością na gluten, z alergią na jajka, kukurydzę, na diecie wegańskiej.
Zapraszam po przepis poniżej…

Chrupiący chleb z batata
Składniki
- 200 g batata (kupcie jeden średni, resztę wrzućcie do sałatki:)
- 110 g dowolnej mąki bez glutenu (np mąki ryżowej)
- 40 g mąki tapioka (lub innej skrobi)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (mielimy sami w moździerzu lub młynku)
- 50 g pestek dyni
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g sezamu (nasion)
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni termoobieg.
- Batat obieramy i gotujemy do miękkości. Wykorzystujemy jedynie 200g miąższu, który blendujemy lub dziabiemy widelcem na papkę:) Czy wiecie o co mi chodzi :D?
- Dodajemy do batata pozostałe składniki i wpierw miksujemy chwilę po czym ugniatamy ciasto aż powstanie jednolita masa.
- Dodajemy ziarna i wszystko razem ugniatamy formując bochenek chleba.
- Chlebek kładziemy na formie pokrytej papierem do pieczenia . Na jego powierzchni zróbcie kilka równych przecięć nożem, najlepiej szerokości odpowiadającej jednej kromce. Pieczemy 40 minut.
- Pozostawiamy chlebek chwilę na blacie do przestygnięcia. Jest bardzo chrupiące, polecam nóż z ząbkami do krojenia chleba:)

www.karolinakocieda.pl
Smacznego!
1 odpowiedź na “Chrupiący chleb z batata”
Ten chlebek jest cudowny! Pyszny, pożywny, ratuje tyłki na górskich szlakach i smakuje nawet niemowlętom! 😉 #życie #fit #healthy #staspoleca #lovechlebek