Kategorie
Fit desery Low carb Przepisy Wegetariańskie

Kremowa tarta kokosowa z owocami

Zapraszam Was po przepis na bardzo prostą w wykonaniu, lekką, kremową tartę kokosową ze świeżymi owocami, które dodatkowo w deserku przemycają cenne składniki, np. zawierają antyoksydanty, witaminę C, a do tego mają niewielką zawartość węglowodanów. 

Jump to Recipe Print Recipe

Jednym z nich jest czerwona porzeczka bogata w wit C, żelazo,  potas, pektyny (rozpuszczalny błonnik), które wspomagają funkcjonowanie jelit i dbają o rozwój zdrowej mikroflory jelitowe. Kolejny owoc – agrest -należy do tej samej rodziny co porzeczki, ale  jest kopalnią luteiny i witaminy A, dzięki czemu wspomaga wzrok. Agrest zawiera kwas jabłkowy i cytrynowy, plus pektyny, które wspomagają trawienie. Borówka – działa uspokajającą, przeciwbólowo, zawiera dużą ilość garbników, które uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Oraz jagody, które wygrywają z borówką, bo nie dość, że obniżają poziom cukru , to zawierają znacznie większą ilość antyoksydantów.

SKŁADNIKI:

Do przepisu użyłam nowości – śmietanki Rheal Thai o bardzo czystym składzie i dużej zawartości kokosa, bo aż 95%! Taką śmietankę najlepiej trzymać w lodówce, by podczas robienia tarty była stężona (minimum dobę). 

Tartę trzymamy w lodówce po wykonaniu, wyjmujemy dopiero przed podaniem, dzięki temu jest idealna na ciepłe dni.

Do tego ciasto jest bez glutenu, bez cukru oraz nabiału, z myślą o alergikach i osobach na specjalnych dietach. 

Wszystkie użyte składniki pochodzą ze sklepu fitness-food.pl,na hasło WONDERWOMAN, otrzymacie w nim 6% zniżki 

Zapraszam poniżej po przepis:

Lekka tarta kokosowa z owocami

Przygotowanie25 mins
Gotowanie10 mins
Kalorie: 1926kcal
Makro: B 50g, T 150g, W 82g

Składniki

Spód

  • 3 łyżki masła ghee/klarowanego
  • 2 szt jajka L
  • 1/4 szkl ksylitolu/ erytrolu
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl mąki kokosowej

Krem

  • 400 g śmietanki kokosowej np Rheal Thai  (po 24h chłodzenia w lodówce)
  • 120 g nerkowców moczonych przez noc
  • 4 łyżki ksylitolu/erytrolu
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • dekoracje- owoce świeże:granat, borówka, porzeczka, agrest, borówki, jagody etc.

Przygotowanie

Spód

  • Rozpuść masło, dodaj jajko , słodzik, sól. Zmiksuj wszystko razem.
  • Dodaj mąkę kokosową i miksuj dalej, aż powstanie gęste ciasto.
  • Rozłóż je na spodzie tarty (może byc bez papieru do pieczenia, masa nie przylegnie). Mój spód ma 22cm i jest ruchomy. Nakłuj spód widelcem.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu odczekaj kilka minut , po czym spód wystudź na kratownicy.

Krem

  • Zblenduj nerkowce na gładką masę. Ja użyłam blendera ręcznego, ale robiłam to z przerwami, by go nie spalić. 
  • Dodaj do nerkowców śmietankę oraz pozostałe składniki, miksuj w stalowej lub szklanej misce na gładką gęstą masę.
  • Masę wstaw do lodówki na 2h. Po tym czasie wylej na ostudzony spód, udekoruj owocami i wstaw do lodówki. Przed podaniem włóż na 2h do zamrażarki.

Notatki

*kaloryka podana bez owoców, z erytrolem

www.karolinakocieda.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *