Zapraszam Was po przepis na bardzo prostą w wykonaniu, lekką, kremową tartę kokosową ze świeżymi owocami, które dodatkowo w deserku przemycają cenne składniki, np. zawierają antyoksydanty, witaminę C, a do tego mają niewielką zawartość węglowodanów.
Jump to Recipe Print RecipeJednym z nich jest czerwona porzeczka bogata w wit C, żelazo, potas, pektyny (rozpuszczalny błonnik), które wspomagają funkcjonowanie jelit i dbają o rozwój zdrowej mikroflory jelitowe. Kolejny owoc – agrest -należy do tej samej rodziny co porzeczki, ale jest kopalnią luteiny i witaminy A, dzięki czemu wspomaga wzrok. Agrest zawiera kwas jabłkowy i cytrynowy, plus pektyny, które wspomagają trawienie. Borówka – działa uspokajającą, przeciwbólowo, zawiera dużą ilość garbników, które uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Oraz jagody, które wygrywają z borówką, bo nie dość, że obniżają poziom cukru , to zawierają znacznie większą ilość antyoksydantów.
SKŁADNIKI:
Do przepisu użyłam nowości – śmietanki Rheal Thai o bardzo czystym składzie i dużej zawartości kokosa, bo aż 95%! Taką śmietankę najlepiej trzymać w lodówce, by podczas robienia tarty była stężona (minimum dobę).
Tartę trzymamy w lodówce po wykonaniu, wyjmujemy dopiero przed podaniem, dzięki temu jest idealna na ciepłe dni.
Do tego ciasto jest bez glutenu, bez cukru oraz nabiału, z myślą o alergikach i osobach na specjalnych dietach.
Wszystkie użyte składniki pochodzą ze sklepu fitness-food.pl,na hasło WONDERWOMAN, otrzymacie w nim 6% zniżki
Zapraszam poniżej po przepis:
Lekka tarta kokosowa z owocami
Składniki
Spód
- 3 łyżki masła ghee/klarowanego
- 2 szt jajka L
- 1/4 szkl ksylitolu/ erytrolu
- 1/5 łyżeczki soli
- 3/4 szkl mąki kokosowej
Krem
- 400 g śmietanki kokosowej np Rheal Thai (po 24h chłodzenia w lodówce)
- 120 g nerkowców moczonych przez noc
- 4 łyżki ksylitolu/erytrolu
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 3 łyżki soku z cytryny
- dekoracje- owoce świeże:granat, borówka, porzeczka, agrest, borówki, jagody etc.
Przygotowanie
Spód
- Rozpuść masło, dodaj jajko , słodzik, sól. Zmiksuj wszystko razem.
- Dodaj mąkę kokosową i miksuj dalej, aż powstanie gęste ciasto.
- Rozłóż je na spodzie tarty (może byc bez papieru do pieczenia, masa nie przylegnie). Mój spód ma 22cm i jest ruchomy. Nakłuj spód widelcem.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu odczekaj kilka minut , po czym spód wystudź na kratownicy.
Krem
- Zblenduj nerkowce na gładką masę. Ja użyłam blendera ręcznego, ale robiłam to z przerwami, by go nie spalić.
- Dodaj do nerkowców śmietankę oraz pozostałe składniki, miksuj w stalowej lub szklanej misce na gładką gęstą masę.
- Masę wstaw do lodówki na 2h. Po tym czasie wylej na ostudzony spód, udekoruj owocami i wstaw do lodówki. Przed podaniem włóż na 2h do zamrażarki.
Notatki
www.karolinakocieda.pl