Kategorie
Fit desery Low carb Przepisy

CrunchBar górski – czekoladowy batonik

Te batoniki robię już od dwóch lat w moje podróże górskie, z racji, że są bardzo proste, szybko się je robi i są lekkie, i pożywne. Można je urozmaicać dodatkami, a nawet dorobić chrupiącą wierzchnią warstwę czekoladową, na którą przepis dam Wam również dziś. Poza tym nie wiem jak Wy, ale my z moim partnerem nie możemy znaleźć na półkach sklepowych odpowiednich dla nas batonów górskich, które oprócz dobrego składu, dawałyby nam dużo równomiernie rozkładającej się energii podczas hikingu, ze złożonych zdrowych węglowodanów. Inne kwestie, które dodatkowo nam nie odpowiadają: ceny batoników górskich na rynku oraz częste używanie w składzie daktyli oraz bananów (to już moje osobiste preferencje). No i .. cukier rafinowany, tutaj kieruje się zdrowiem.

Z Robertem staramy się być coraz bardziej samowystarczalni, zaczynając od małych kroków, jak chociażby robienie własnych kiełków (link jak to robimy znajdziesz tutaj), robienie przetworów, swoich upraw, po nawet projektowanie naszego domu czy ogrodu. A wszystko po to, by oszczędzić swoje środki wewnętrzne – energię czy nawet pieniądze. Dlaczego nie mielibyśmy robić zatem własnych batoników górskich, skoro góry to nasza pasja, a my dbamy o wartość każdego grama w naszym plecaku, który nosimy całymi dniami na plecach:).

Przepis na crunchbar górski – batonik czekoladowy jest banalny:) Potrzebujemy głównie płatków owsianych górskich (nazwa jest świetnym odzwierciedleniem fajnego źródła na wspinaczkę) i jakiegoś tłustego spoiwa, np masła orzechowego, oleju kokosowego, mleka roślinnego, do tego ulubionych dodatków (pestki słonecznika, sezam, orzechy, jeśli ktoś lubi może dodać owoce suszone) oraz zdrowego słodzidła. My używamy głównie polioli (erytrol czy ksylitol) oraz miód.

Mamy dwie opcje: batonik pieczemy lub zostawiamy w wersji raw:). My najbardziej lubimy w wersji pieczonej, bo wygodniej go transportować w plecaku. Czasem używamy oleju kokosowego z wiórkami, by był jeszcze zdrowszy (staramy się nie za często piec inne orzechy, które się utleniają). W wersji domowej- robimy chrupiącą warstwę, którą też stosujemy np jako spód w serniku 🙂 czekoladę z “bezglutenową bułką tartą” zrobioną z najprostszych płatków kukurydzianych.

Masę batonikową, czy czekoladową, można próbować w trakcie robienia, chociażby by dobrać poziom słodkości. Wszystkie składniki są jadalne na surowo, a “ciasto” fajnie się sztywno formuje. Patrzcie na swoje preferencje smakowe, ogranicza Was jedynie Wasza wyobraźnia:), a często w batonikach można ukryć resztki z kuchni :).

Print Recipe Jump to Recipe

CrunchBar górski – czekoladowy batonik

Przygotowanie10 mins
Gotowanie30 mins
Porcje: 12 batoników
Kalorie: 250kcal

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 250 g masła orzechowego
  • 3 łyżki słodzideł (1 łyżka miodu, 2 łyżki erytrolu lub 2-3 łyżki miodu) uwaga: sprawdź masę, czy jest to dla Ciebie odpowiednia słodkość
  • 1/3 szklanki mleka sojowego (więcej jeśli słodzidło jest sypkie)
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki słonecznika
  • polecam jeszcze ziarna kakaowca fajnie chrupią w wersji pieczonej bez czekolady wierzchniej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

masa wierzchnia

  • 100 g czekolady dowolnej u nas gorzka, można dodać słodzidła
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych (lub więcej)

Przygotowanie

  • Do dużej miski dodaj płatki owsiane i wszystkie sypkie produkty
  • Dodaj masło orzechowe, miód oraz mleko
  • Zmieszaj wszystkie składniki, tak by się połączyły równomiernie. Ja użyłam do tego rąk:)
  • Nagrzej piekarnik na 180 stopni, jeśli zamierzasz batoniki piec.
  • Z powstałej masy uformuj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia prostokąt o wysokości ok 3cm.
  • Jeśli pieczesz batoniki – wstaw je na ok 25 minut, na środek piekarnika.
  • Jeśli nie pieczesz, wstaw do lodówki na czas robienia chrupkiej masy czekoladowej:)
  • Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej i rozbij na małe kawałki.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
  • Dorzuć płatki do czekolady, zmieszaj i wylej na owsiany prostokąt
  • Batoniki wstaw na pół godziny do lodówki, wyjmij podziel na równe prostokąty (u nas wyszło 12 sztuk dużych batoników)
  • W góry polecam upiec batoniki z czekoladą dodaną do ciasta, poszatkowaną, by się nie rozpuściła wierzchnia warstwa od ciepła.

Notatki

1 batonik ma ok 250kcal (licząc z czekoladą), 20gW, 15gT, 10g B, są bardzo pożywne
1 batonik bez warstwy wierzchniej : 220kcal, 15gW, 12gT, 10g B

www.karolinakocieda.pl

3 odpowiedzi na “CrunchBar górski – czekoladowy batonik”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *