Kategorie
Fit desery Wegetariańskie

Po-treningowe jabłuszko

Owoce stanowią niedoceniane naturalne źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz innych ważnych związków jak flawonoidy czy błonnik.
Z racji, że są zarazem źródłem i glukozy, i fruktozy, będą dobrym rozwiązaniem (przynajmniej wartym przemyślenia) po treningu; wywołują umiarkowaną odpowiedź insulinową, co sprzyja po-wysiłkowej regeneracji tkanki mięśniowej oraz uzupełniają glikogen mięśniowy i wątrobowy. Ponadto zawierają potas, który korzystnie wpływa na naszą równowagę kwasowo-zasadową, co sprzyja stworzeniu odpowiedniego środowiska do tego, by efektywnie działały enzymy uczestniczące w syntezie białek mięśniowych.

Oczywiście po wysiłku fizycznym lepiej sprawdzają się te owoce, które zawierają więcej glukozy od fruktozy, np dojrzały banan.
Jednak owoce bardziej zasobne we fruktozę również można w tym okresie spożywać, ale najlepiej jako dodatek do węglowodanów złożonych, dzięki czemu niekorzystna proporcja fruktozy do glukozy zostanie odwrócona, np ryż z musem jabłkowym lub owsiankę z jabłkiem… lub jabłko z owsianką :).

Mam dziś dla Was fajną prostą propozycję na posiłek po-treningowy jabłuszko z owsianką.

Potrzebujemy do jego zrobienia niewiele produktów:

– Twoja porcja płatków owsianych (u mnie dziś bezglutenowe TE), ale szczerze to ja w to jabłucho ledwo zapakowałam 40g produktu, więc starajcie się wybrać jak największe:)

– mleko roślinne lub woda

– słodzik u mnie ksylitol

– jabłko, najlepiej bardzo duże

Jump to Recipe Print Recipe

– orzechy lub masło orzechowe ( u mnie z nerkowców) , lub to i to

– odżywka białkowa, WPI izolat, u mnie o s maku karmelowym (porcja 30g)

– cynamon cejloński.

Co dalej z tym robimy? Zobaczcie poniżej:

Po-treningowe jabłuszko z owsianką

Przygotowanie15 mins
Gotowanie30 mins
Porcje: 1
Makro: B 25g, W 55g, T 20g

Składniki

  • 1 szt duże jabłko
  • 40 g płatków owsianych
  • 30 g odżywki białkowej dowolnej
  • 100-150 g mleka roślinnego lub wody podgrzewamy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki erytrolu

Przygotowanie

  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni
  • Płatki owsiane gotujemy na mleku, lub zalewamy ciepłym mlekiem, lub wodą ciepła – jak wolicie. Ja zalałam ciepłą wodą.
  • Odcinamy górę jabłka- „kapelusik”. Po czym wykrawamy ze środka ogryzek z miąższem dookoła, tak by zostawić jabłko puste w środku, ale dno zostaje. Robimy to ostrożnie, by nie przedziurawić jabłuszka. Mi najwygodniej robiło się to obieraczką, jak na zdjęciu.
  • Do owsianki dodajemy miąższ z jabłka, łyżkę masła orzechowego, odżywkę białkową, cynamon i słodzik. Mieszamy po czym masę ładujemy do środka jabłka:).
  • Posypujemy na wierzchu cynamonem.
  • Zamykamy jabłuszko kapelusikiem, dodatkowo wykałaczkami przyczepiamy go do reszty jabłkowej konstrukcji, wkładamy do piekarnika na 30 minut.
  • Wyjmujemy jabłuszko z piekarnika, wyjmujemy wykałaczki, zdejmujemy kapelusik, mozemy dodać orzechy i jemy 🙂

www.karolinakocieda.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *