A może jutro na niedzielne śniadanie zaserwujecie sobie zdrowy i pożywny “tort” wytrawny, warstwowy: pankejki ze szpinakiem i płatkami owsianymi, gdzie wisienką na górze jest ..jajo sadzone. Do tego pomiędzy warstwami pojawia się pomidor, kiełki oraz zrobiona samemu w domu wędlinka z kurczaka, na którą przepis znajdziecie w kolejnym poście. Tak, dziś dwa przepisy na raz:)
Nie będę się dziś dużo rozpisywać, ponieważ mam gościa w postaci mojej siostry <3, a że rzadko się widzimy, chcę z nią spędzić jak najwięcej czasu.
Jednak zapraszam Was do obejrzenia zdjęć i przepisu na śniadanie, które dziś dla niej przyrządziłam:) .
Buziaki, miłego weekendu!!




Zapowiada się radosny dzień:)
Print Recipe Jump to RecipePankejki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
Przygotowanie15 mins
Gotowanie10 mins
Porcje: 2
Składniki
- 60 g zmielonych płatków owsianych
- 15 g otrębów owsianych
- 5 g płatków drożdżowych (opcjonalnie) lepiej dodać łyżkę parmezanu
- 4 szt białka jaj
- 4 kulki mrożonego szpinaku
- sól, pieprz, jarzynka, oregano do smaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szt jaj na sadzone
Przygotowanie
- Płatki owsiane mielimy na mąkę, młynkiem lub blenderem. Lub używamy gotowej mąki.
- Suche składniki mieszamy razem (bez przypraw)
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę.
- Szpinak doprawiamy jarzynką i dodajemy go do suchych składników.
- Na koniec wszystko mieszamy łyżką lub ubijaczką z białkiem.
- Przyprawiamy na koniec solą, oregano, pieprzem i mieszamy. Dzielimy ciasto na placki, wychodzi po 4-5 malych na osobę.
- Smażymy na patelni popsikanej PAM z każdej strony.
- Na koniec smażymy jajka sadzone.
- Przekładamy placki wędlinką, awokado, warzywami, tworząc warstwowy "torcik" z jajkiem sadzonym na górze.
Notatki
*wędlinka home made- przepis na stronie

www.karolinakocieda.pl