Kategorie
Fit desery Przepisy Śniadania

Torcik śniadaniowy na spodzie z quinoa

Jeeeezu dopiero początki redukcji, a mi sie już zdarza odczuwać głód w ciągu dnia !

Niestety z racji, że mam coraz bardziej ograniczone ilości pokarmów oraz ograniczoną ich listę..żegnajcie banany, jabłka, twaróg.. :((, staram się, by moje posiłki były dość duże i wielo-składnikowe, ponieważ w innym przypadku pochłaniam je dość szybko, a wówczas poczucie głodu i brak satysfakcji zostaje, i musi zostać przez kolejne 3-4h. Do tego z reguły po śniadaniu spędzam 1,5  h na siłowni, także energii muszę mieć dużo. Najczęściej  moje dwa pierwsze posiłki są słodkie, albo częściowo słodkie, pozostałe trzy- „mięso-kaszo-warzywne”. Z czego staram się, by tylko w jednym były pieczone węgle, które niestety z reguły mają po obróbce termicznej wysokie ig:/ i poziom glukozy we krwi gwałtownie nam może po nich wzrosnąć. Tym samym też insulina, co akurat może być korzystne po treningu, zatem posiłek tego typu będzie bardziej trafiony po aktywności fizycznej.

Świetnym rozwiązaniem okazało się ostatnio: ciasto z otrębów żytnich na śniadanie albo „tosty” białkowe z opiekacza. Jednak dzisiejszy wynalazek stał się moim po-treningowym faworytem.
Nie dość, że przy mojej rozbudowanej wyobraźni wyglądem przypomina mi torcik :P, jest pyszny, to jeszcze sam produkt bazowy wydaje się idealny dla zdrowia przy mojej restrykcyjnej redukcji.

Komosa ryżowa stanowiąca bazę dzisiejszego torcika śniadaniowego jest zaliczana do „superfoods”, ma niesamowite właściwości dla naszego organizmu. W ogóle jako ciekawostkę napiszę Wam, że jest to pseudozboże, z rodziny szpinaku i buraka. Wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (35!). Ma dużo białka jak na źródło węglowodanowe. Zawiera lizynę (niezwykle rzadką w produktach roślinnych/ zbożowych) oraz istotną w syntezie białka histydynę i argininę (stymuluje hormon wzrostu i wspomaga system immunologiczny). Poza tym wspomniane aminokwasy odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia, co jest dodatkową zaletą komosy.

Komosę ryżową kupicie w sklepie fitness-food.pl.

Moje nowe odkrycie, było troszkę ryzykowne, bo chciałam zrobić twardy spód i zrobiłam go z nieugotowanej komosy ryżowej nasączonej słodzikiem w płynie  i syropem 0 kcal (mam mieszane uczucia do produktów 0 kcal, ale przed zawodami ratują życie, jednak kto może polecam w zamian – syrop klonowy lub sok malinowy bez cukru). Przy okazji nie przetwarzamy produktu dwa razy (tylko pieczenie, bez gotowania), co zawsze będzie lepsze dla jakości. Kolejna warstwa to owoce (u mnie truskawki, ale polecam również pełne antycyjanów borówki*) i zalałam wszystko pianką białkową z odżywką. Na koniec posypujemy płatkami kokosowymi.

  • Uwaga, oczywiście antycyjany w świeżych owocach:) Wysoka temperatura jest jednym z najistotniejszych czynników przyspieszających degradację związków antocyjanowych. 

Przepis jest bardzo prosty. Jedyny minus jest taki, ze trzeba to piec godzinę, więc z rana albo uzbrajamy się w cierpliwość, albo robimy drzemkę, albo kręcimy w tym czasie cardio na czczo;).

Zapraszam po przepis pod kotem:

Fit torcik ze spodem quinoa I pianką proteinową

Przygotowanie10 mins
Gotowanie1 hr
Porcje: 1

Składniki

  • 50 g komosy ryżywej, quinoa u mnie czerwona
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szt sztywno ubitych białek jaj z żółtek zróbcie sobie maseczkę na włosy
  • 1/2 szkl wody z rozpuszczoną odżywką białkową WPI izolat serwatki smakowy- u mnie 15g
  • 2-3 łyżki syrop 0 kcal smakowy lub cukier kokosowy/ stewia/miód w płynie
  • 2 garście owoce: truskawki borówki
  • 15 g płatki kokosowe do posypania na wierzch
  • PAM do natłuszczenia formy

Przygotowanie

  • Wysmaruj blaszkę, formę tłuszczem, lub spsikaj PAM-em (Cooking Spray).
  • Nagrzej piekarnik na 175 stopni.
  • W misce zmieszaj razem surową komosę, słodzik, cynamon, syrop i powstałą papkę wyłóż na spód formy. Na to ułóż owoce.
  • Ubij na sztywno białka jaj i dodaj do nich wodę z odżywką. Lub mleko z odżywką. Zalej tym owoce.
  • Posyp wszytsko płatkami kokosa.
  • Piecz przez godzinę. Smacznego!

Notatki

forma ok 12x18cm
*Przepis powstał na potrzeby redukcyjnej restrykcyjnej diety przed zawodami fitness bikini w 2015 r.

www.karolinakocieda.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *