Kategorie
Fit desery Przepisy Wegetariańskie

Bezglutenowy torcik z kremem kawowym

Mam dziś przepis na proste warstwowe ciasto dla osób, które kochają smak kawy jak ja :).

Tort na mące kokosowej, z kremem kawowym z nerkowców i miodu ( mój ulubiony eko miodzik TEN), bez nabiału, ozdobiony czekoladą oraz owocami.

Smak kremu podbiłam ulubioną kawą Indonezja od Nespresso, którą możecie kupić w nowo otwartym Pop up store w Promenadzie w Warszawie.

Pozostałe produkty pochodzą ze sklepu ze zdrową żywnością fitness-food.pl, w którym na hasło wonderwoman macie rabat 

Zapraszam po przepis:

Bezglutenowy wegetariański torcik z kremem kawowym

Przygotowanie30 mins
Gotowanie35 mins
Porcje: 10

Składniki

Ciasto

  • 6 szt jaja L
  • 100 g olej kokosowy stały
  • 220 g mleka roślinnego
  • 1 szczypta soli
  • 85 g mąki kokosowej
  • 50 g maku niebieskiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g erytrolu

Krem kawowy

  • 400 g nerkowców
  • 200 g miodu
  • 1 szczypta soli
  • 150 g mleka roślinnego
  • 2 szt espresso u mnie Nespresso Indonezja
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 400 g malin

Przygotowanie

Ciasto

  • Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (bez termoobiegu).
  • Przygotuj dwie formy o średnicy ok 20cm, spód wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj tłuszczem wraz z bokami.
  • Żółtka ubij z olejem kokosowym na gładką, puszystą masę.
  • Dodaj mleko, mąkę, sól, mak, proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj.Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem.
  • Pianę wmieszaj delikatnie łyżką do żółtkowej masy.
  • Masę przelej po równo na dwie formy. Piecz przez 35 minut do suchego patyczka.

Krem

  • Zaparz dwa espresso. Ja użyłam ulubionej kawy kapsułkowej Nespresso Indonesia* * Kawę można nabyć w nowym Pop up store w Promenadzie w Warszawie
  • Nerkowce (bez wody) zblenduj na masę wraz z miodem, kawą, solą. 
  • W garnuszku podgrzej mleko z żelatyną, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.Dodaj mleko z żelatyną do nerkowców i znów zblenduj na kremową masę.

TORT

  • Oba spody po ostygnięciu przekrój wzdłuż na pół, do uzyskania czterech warstw.
  • Na pierwszej warstwie rozłóż krem wraz z malinami, ułóż kolejną warstwę ciasta, znów krem z owocami, i tak aż do ostatniej wierzchniej warstwy.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.Wierzch ciasta oblej czekoladą oraz wyłóż malinami.
  • Boki ciasta pokryj kremem z nerkowców.
  • Ciasto wstaw do lodówki, na minimum 5h, a najlepiej całą noc.

www.karolinakocieda.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *