Mam dziś przepis na proste warstwowe ciasto dla osób, które kochają smak kawy jak ja :).
Tort na mące kokosowej, z kremem kawowym z nerkowców i miodu ( mój ulubiony eko miodzik TEN), bez nabiału, ozdobiony czekoladą oraz owocami.
Smak kremu podbiłam ulubioną kawą Indonezja od Nespresso, którą możecie kupić w nowo otwartym Pop up store w Promenadzie w Warszawie.



Pozostałe produkty pochodzą ze sklepu ze zdrową żywnością fitness-food.pl, w którym na hasło wonderwoman macie rabat
Zapraszam po przepis:
Bezglutenowy wegetariański torcik z kremem kawowym
Przygotowanie30 mins
Gotowanie35 mins
Porcje: 10
Składniki
Ciasto
- 6 szt jaja L
- 100 g olej kokosowy stały
- 220 g mleka roślinnego
- 1 szczypta soli
- 85 g mąki kokosowej
- 50 g maku niebieskiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g erytrolu
Krem kawowy
- 400 g nerkowców
- 200 g miodu
- 1 szczypta soli
- 150 g mleka roślinnego
- 2 szt espresso u mnie Nespresso Indonezja
- 3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja
- 100 g czekolady gorzkiej
- 400 g malin
Przygotowanie
Ciasto
- Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (bez termoobiegu).
- Przygotuj dwie formy o średnicy ok 20cm, spód wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj tłuszczem wraz z bokami.
- Żółtka ubij z olejem kokosowym na gładką, puszystą masę.
- Dodaj mleko, mąkę, sól, mak, proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj.Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem.
- Pianę wmieszaj delikatnie łyżką do żółtkowej masy.
- Masę przelej po równo na dwie formy. Piecz przez 35 minut do suchego patyczka.
Krem
- Zaparz dwa espresso. Ja użyłam ulubionej kawy kapsułkowej Nespresso Indonesia* * Kawę można nabyć w nowym Pop up store w Promenadzie w Warszawie
- Nerkowce (bez wody) zblenduj na masę wraz z miodem, kawą, solą.
- W garnuszku podgrzej mleko z żelatyną, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.Dodaj mleko z żelatyną do nerkowców i znów zblenduj na kremową masę.
TORT
- Oba spody po ostygnięciu przekrój wzdłuż na pół, do uzyskania czterech warstw.
- Na pierwszej warstwie rozłóż krem wraz z malinami, ułóż kolejną warstwę ciasta, znów krem z owocami, i tak aż do ostatniej wierzchniej warstwy.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.Wierzch ciasta oblej czekoladą oraz wyłóż malinami.
- Boki ciasta pokryj kremem z nerkowców.
- Ciasto wstaw do lodówki, na minimum 5h, a najlepiej całą noc.

www.karolinakocieda.pl